Ransomware maakt steeds meer slachtoffers

oktober 30, 2020

Losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot je gegevens? Het bestaat, en jammer genoeg worden steeds meer bedrijven slachtoffer van deze chantagemethode. Deze gijzelsoftware wordt ook wel ransomware genoemd. Vaak gaat het om een onbewuste download, met de verhinderde toegang van je computer en applicaties tot gevolg. Bovendien worden ook je bestanden versleuteld waardoor deze niet meer beschikbaar zijn. Een ramp, toch? Het losgeld betalen is haast de enige oplossing. Kortom, ransomware is een veelvoorkomende cyberaanval die je koste wat kost wil vermijden. Wij leggen je uit hoe ransomware te werk gaat en geven je tips om deze chantagemethode uit je bedrijf te bannen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Een epidemie van cyberaanvallen

Ransomware is geen nieuw fenomeen. Integendeel, de gijzelsoftware maakt al jaren onschuldige slachtoffers. Toch vliegen de verhalen over cyberaanvallen ons de laatste jaren om de oren. Ransomware was zelfs de meest voorkomende aanval in 2018, en ook in de jaren die daarop volgden zien we jammer genoeg geen terugval. Bovendien hebben hackers het ook steeds meer gemunt op grote bedrijven zodat ze grotere sommen geld kunnen binnenhalen. We zien immers een duidelijke shift van een groot aantal aanvallen op kleine bedrijven naar een kleiner aantal aanvallen op grote bedrijven. Maak je geen illusies. Cybercriminelen hebben deze software écht in de vingers, dus zowel kleine als grote bedrijven moeten op hun hoede zijn.

Ransomware, wat is dat voor een beest?

Ransomware is een veel gebruikte chantagesoftware die je besturingssysteem en je bestanden aantast met het oog op een grote som losgeld. Ransomware komt als een donderslag bij heldere hemel en dringt je pc vaak binnen door een geïnfecteerde bijlage per ongeluk of onbewust te downloaden. Cybercriminelen verbergen een stukje code in onder andere Word-, Excel- en pdf-bestanden. Daarnaast kan het doorzoeken van een besmette website je ook opzadelen met de kwaadaardige software. Wanneer de software zich vervolgens een weg heeft gebaand doorheen jouw computer, blijf jij achter met geblokkeerde bestanden en een vergrendeld besturingssysteem. Kort daarna volgen de instructies om losgeld te betalen. Wist je trouwens dat het haast onmogelijk is om te achterhalen wie de dader is? De volledige cyberaanval en de betaling van het losgeld zijn niet traceerbaar, en het terughalen van bestanden is onbegonnen werk. Ransomware is immers het software-equivalent van een hardeschijfwisser.

Ernstige gevolgen voor je bedrijf

Dat ransomware je besturingssysteem blokkeert, je databestanden ontoegankelijk maakt en je applicaties aan banden legt, weet je ondertussen. Wat dat precies kan betekenen voor je bedrijf is allesbehalve een prettige gedachte. Je werknemers worden technisch werkloos en de kosten lopen snel hoog op. Ondanks sterke beveiligingssystemen en een goede back-up verlies je meestal toch bestanden. Lukt het toch om je data te recupereren via een back-up, dan besteed je daar enkele luttele uren aan. Wanneer je tot slot beslist om het losgeld te betalen, betekent dat een grote streep door je rekening.  Kortom, je bedrijf en onder meer je productiviteit, je financiële situatie en je imago worden stevig aangetast.

Je wapenen tegen ransomware

Regelmatig back-ups maken bespaart je alvast veel leed. Het is echter niet voldoende om je te wapenen tegen deze hardnekkige software. Een proactieve aanpak kan hier wél soelaas bieden. Gibit Solutions geeft je enkele tips:

  • Zorg steeds dat je antivirussoftware up-to-date is;
  • Gebruik steevast veilige en dus complexe wachtwoorden;
  • Schakel ActiveX en macro’s in je Office-bestanden uit;
  • Segmenteer je netwerk en laat bezoekers niet zomaar toe op je bedrijfsnetwerk;
  • Installeer steeds de laatste Windows-updates;
  • Verbeter de veiligheid van je e-mails met behulp van DMARC, SPF en DKIM;
  • Installeer Windows AppLocker: Application Whitelist;

Gibit Solutions heeft naast deze lijst nog tal van andere preventieve maatregelen in huis om jouw onderneming te beschermen tegen cybercriminaliteit en ransomware.

meer om te ontdekken

Blog

Wees phishing te slim af!

Dat de hengelsport even aan terrein won dankzij corona is een feit, maar ook binnen de cyberwereld werden extra veel hengels uitgegooid. Phishing is haast

Gratis KMO Checklist

KMO Cybersecurity quick checklist