Veilig thuiswerken: een must in coronatijden

oktober 30, 2020

De eerste lockdown zindert nog steeds na. Veel werkgevers stuurden hun medewerkers huiswaarts, en dat betekende slechts voor weinigen een succesverhaal. Thuiswerk zat bij veel bedrijven immers nog niet ingebakken in de dagelijkse werking, waardoor de organisatie niet altijd van een leien dakje verliep. Ondertussen hebben veel bedrijven belangrijke stappen gezet en kunnen we spreken van een duidelijke stroomversnelling als het op digitaal werken aankomt. Dat komt als geroepen, want het gevreesde virus laait alweer op en werkgevers sturen hun medewerkers opnieuw naar huis. Een goede zaak voor onze gezondheid, maar thuiswerk komt echter niet zonder gevaren. De kans op een cyberaanval stijgt. Maak daarom duidelijke afspraken, voorzie je medewerkers van het geschikte materiaal en neem voldoende preventieve maatregelen. 

Kies voor een goed beveiligd netwerk

Een goede bescherming start bij een beveiligd netwerk. Kies je voor een netwerk waar cybercriminelen eenvoudig toegang tot kunnen krijgen, dan ben je eraan voor de moeite. Alle toestellen die eraan verbonden zijn, bevinden zich immers in de gevarenzone. Een Virtual Private Network (VPN) installeren kan hier oplossingen bieden. Veel werkgevers voorzien hun medewerkers van een betrouwbare VPN verbinding zodat ze via hun persoonlijk beveiligde tunnel eenvoudig toegang krijgen tot hun professionele netwerk. Naast deze VPN-verbinding is ook de router een cruciaal gegeven. Het is immers de poort tussen het internet en het thuisnetwerk van je medewerkers. Je router goed beveiligen is dus geen overbodige luxe. Ga te rade bij je provider (Proximus en Telenet) om de instellingen op punt te zetten of verdiep je in de handleiding van je privérouter. Wijzig de netwerknaam en het wachtwoord, gebruik WPA2-beveiliging (extra sterke beveiliging voor wifi-netwerken) en update de apparatuur regelmatig. Andere nuttige tips om je netwerkbeveiliging op scherp te zetten, vind je hier:

  • Activeer een firewall;
  • Gebruik een virusscanner;
  • Maak een gastnetwerk, zo hebben je gasten enkel toegang tot het internet. Je verbonden apparatuur en je bestanden zijn dan onzichtbaar;
  • Gebruik steeds de etherkabel wanneer je een desktopcomputer gebruikt.

Een veilige werkomgeving primeert

Niet alleen het netwerk, maar ook de apparatuur speelt een grote rol voor je beveiliging. Veel werkgevers voorzien hun medewerkers van laptops en smartphones, waardoor ze de veiligheid strikter kunnen opvolgen en bewaken. Andere werkgevers beschikken niet over die mogelijkheid, waardoor het team met eigen materiaal aan de slag gaat. Werken met een persoonlijke laptop of smartphone brengt echter wel gevaren met zich mee, al kan je dat risico wel beperken. Zorg dat je medewerkers …

  • steeds op hun eigen account werken;
  • wachtwoorden niet laten rondslingeren;
  • bedrijfsgegevens versleutelen;
  • hun computer steeds afsluiten bij het verlaten van hun bureau;
  • via Teams communiceren wanneer het over vertrouwelijke informatie gaat.

Informeer je medewerkers over cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn al jaren niet meer weg te denken. Het ene bedrijf na het andere wordt er onschuldig slachtoffer van. Neem je verantwoordelijkheid als bedrijfsleider en informeer je medewerkers over deze digitale epidemie. ‘Mij overkomt het niet’ is hier een foute insteek. Hackers spelen namelijk in op de actualiteit en onze interesses. Sinds kort gebruiken ze de coronacrisis in hun valse e-mails en berichten om je medewerkers naar besmette websites te leiden. Kortom, cyberaanvallen liggen continu op de loer. Leid je medewerkers op zodat ze valse berichten tijdig herkennen en verdachte berichten links laten liggen.

Een veilige werkomgeving opzetten in coronatijden is géén eenvoudige klus. Gelukkig staat Gibit Solutions je met raad en daad bij om jouw bedrijfsbeveiliging ook bij je medewerkers thuis op punt te zetten! Hulp nodig? Contacteer ons gerust!

meer om te ontdekken

Blog

Wees phishing te slim af!

Dat de hengelsport even aan terrein won dankzij corona is een feit, maar ook binnen de cyberwereld werden extra veel hengels uitgegooid. Phishing is haast

Gratis KMO Checklist

KMO Cybersecurity quick checklist