Wees phishing te slim af!

november 2, 2020

Dat de hengelsport even aan terrein won dankzij corona is een feit, maar ook binnen de cyberwereld werden extra veel hengels uitgegooid. Phishing is haast niet meer weg te denken. Cybercriminelen zijn dagelijks volop in de weer om persoonlijke gegevens en informatie te ontfutselen en zo onschuldige slachtoffers te maken. Bovendien stappen oplichters op allerlei manieren op hun ‘target’ af. Zowel via e-mail, sms, als WhatsApp kan je het slachtoffers worden van deze hengelpraktijken. Verder worden er allerhande middelen ingezet en spelen criminelen in op actuele gebeurtenissen om je alsnog te kunnen overtuigen. Trap je in de val, dan gaan deze oplichters aan de haal met je persoonlijke gegevens en ontvang je hoogstwaarschijnlijk een gepeperde rekening. Als bedrijf wil je dit uiteraard vermijden. Gibit Solutions geeft je enkele tips om deze valse berichten te herkennen.

Nuttige tips om cyberaanvallen te herkennen

Stuurt je beste vriend of een kennis je een vreemd bericht?

TIP! Controleer altijd het e-mailadres van de afzender op fouten. Let wel op! Correcte e-mailadressen zijn geen garantie. Zet je zoektocht dus verder, eventueel met behulp van de volgende tips.

Valt het bericht zomaar uit de lucht?

TIP!  Denk goed na over je recente bestellingen en contacten. Onverwachte berichten zonder reden zijn vaak niet pluis

Heeft je bank je bankgegevens nodig?

TIP! Als je een raar gevoel hebt bij de vraag in het bericht, wees dan op je hoede. Onthoud dat officiële instellingen nooit via mail, sms of telefoon persoonlijke gegevens zullen opvragen. 

Kan het mailtje niet wachten?

TIP! Moet je snel reageren? Heb je slechts enkele minuten om een grote prijs te winnen of om een vriend uit de nood te helpen? Hou dan even het hoofd koel en vraag je af of je echt zo dringend moet reageren.

Test iemand jouw nieuwsgierigheid?

TIP! Oplichters proberen je aandacht te trekken. ‘Kijk wat ik over jou gelezen heb … ‘ of ‘Ben jij dat op deze foto?’. Loop niet in de val!

Wordt je e-mailadres als aanspreking gebruikt?

TIP! Algemene en vage aanspreektitels zijn niet te vertrouwen. Vaak gebruiken oplichters je e-mailadres in de aanspreking bij gebrek aan andere informatie.

Wordt je doorverwezen via een vreemde link?

TIP! Klik in geen elk geval op de link, maar zweef erover met je muis. Controleer de domeinnaam. Vind je de naam van de organisatie terug tussen ‘/’ en ‘.be’ of ‘.eu’?

Vind je de ene taalfout na de andere?

TIP! Zoek naar taalfouten of vreemd taalgebruik. Je hoeft immers geen taalknobbel te hebben om verdachte berichten te herkennen.

Ontvang je het bericht in je spam- of junkfolder?

TIP! Je spam- of junkfolder is een broeihaard van valse e-mails en berichten. Komt er toch een vals bericht in je gewone inbox terecht? Markeer deze dan als spam zodat je dergelijke situaties in de toekomst kan vermijden.

Oplichters zijn sluw

Wanneer oplichters enige twijfel kunnen creëren, dan hebben ze het reeds ver geschopt. Zit je met twijfels, onderneem dan vooral geen actie en laat het bericht onaangeroerd. Indien de oplichter zich voordoet als een kennis, vriend of bedrijf probeer dan contact te maken via een ander kanaal. Op die manier kunnen zij je uitsluitsel geven over het bericht.  

Liep je toch met open ogen in de val? 

  • Verander dan meteen je wachtwoord als je het ook op andere plaatsen hebt ingesteld.
  • Verwittig onmiddellijk cardstop wanneer je je creditgegevens hebt doorgegeven.
  • Houd je vrienden op de hoogte van het valse bericht dat je verstuurde.

 

Ook de details in je beveiliging op punt zetten? Gibit Solutions is een échte krak als het op beveiligingsmaatregelen aankomt. Neem gerust contact met ons op en wees deze cybercriminelen te slim af.

meer om te ontdekken

Blog

Wees phishing te slim af!

Dat de hengelsport even aan terrein won dankzij corona is een feit, maar ook binnen de cyberwereld werden extra veel hengels uitgegooid. Phishing is haast

Gratis KMO Checklist

KMO Cybersecurity quick checklist